Jakimi rzeczami kierować się podczas wyboru sprzętu do lokali gastronomicznych? Co musi być tutaj takim najważniejszym priorytetem?

Własny lokal gastronomiczny to spore wyzwanie dla początkującego przedsiębiorcy. Przepisy z sanepidu odnośnie pracy z artykułami spożywczymi to jedno, ale duża ilość sprzętu, w który trzeba wyposażyć takie miejsce to kolejna sprawa. Spora ilość środków, jakie musimy zainwestować na wstępie odstrasza często ludzi. Jednak jeżeli już podejmiemy decyzje, iż chcielibyśmy taki lokal z jedzeniem prowadzić to musimy wiedzieć jakie cechy powinien mieć sprzęt, w który trzeba tego typu restaurację wyposażyć. Na co zwrócić uwagę?

fotka - firmy
Autor: Marcin Polak
Źródło: http://www.flickr.com

Jak kupujemy konieczne urządzenia gastronomiczne serwis dobrze jest mieć zapewniony przez spółkę od której tego typu sprzęt nabywamy. Powinniśmy zwrócić na ten aspekt uwagę, nie wydajemy tak na dobrą sprawę niewielkiej sumy pieniędzy. Wręcz przeciwnie, część urządzeń potrafi kosztować dużo. Z tego powodu musimy przeanalizować jak wyglądają warunki gwarancji jak też na jaki czas po kupieniu takiego sprzętu mamy zapewniony serwis takich urządzeń. Chodzi o to abyśmy nie zostawali sami z ewentualnym problemem usterek. Niestety bowiem naprawa może nas sporo kosztować, nie mówiąc już o poszukiwaniu odpowiedniego specjalisty, jaki jest w stanie takim konkretnym sprzętem się zająć. Może to być niezwykle trudne, z tego powodu warto mieć na uwadze takie rzeczy.

Jak otwieramy własny lokal z myślą o obsługiwaniu dużej ilości osób, to warto prócz estetyki czy wydajności zwrócić uwagę na energooszczędność. Konkretne sprzęty mogą różnić się stopniem energooszczędności. Mogą zużywać mniejszą lub większą ilość prądu. Na dłuższy czas tego typu oszczędności to może być sporo gotówki, jaką możemy przeznaczyć na coś innego. Tym bardziej, że specjalistyczne sprzęty to często urządzenia, jakie potrzebują dużej mocy. Na przykład urządzenia chłodnicze wrocław ma w ofercie bardzo różne, jednak klasa energetyczna to rzecz, na jaką musimy zwracać dużą uwagę. Przecież niektóre z tych maszyn są włączone często 24 godziny na dobę. Dlatego oszczędność prądu powinna być dla nas czymś bardzo ważnym.

Oprócz powyższych rad musimy zwrócić też uwagę na stosunek jakości do kosztów zakupu. Niestety nie każdy drogi sprzęt będzie na wysokim poziomie. Dlatego jakość powinna być taką cechą, na jaką trzeba zwrócić uwagę. Należy pamiętać, iż kupujemy sprzęt na lata więc musi nam on długo oraz bezproblemowo służyć. Od jego jakości zależy również jakość jedzenia, jakie przecież musi spełniać wiele norm. Dlatego też właśnie nasza dbałość o jakość sprzętu to dbałość o jakość pokarmów, jakie chcemy w naszej restauracji serwować.