Czym jest karta pobytu i kto się o nią musi postarać? Jakie daje ona możliwości?

Ślub jest pięknym wydarzeniem dla wszystkich par, i młodzi małżonkowie będą sobie wtedy przyrzekać miłość do końca życia. Jednak upływające lata często mogą zweryfikować te marzenia i obietnice. Pojawiają się różnego rodzaju kłopoty, okazuje się, że po ślubie ludzie się zmieniają, nie zawsze na dobre, a i zdrady nie są rzadkim zjawiskiem.

Prawo
Autor: Tori Rector
Źródło: http://www.flickr.com

Są państwa, których mieszkańcy powinni mieć wizę, kiedy chcieliby do nas przyjechać. Jednak, jeżeli wolą przekraczać granicę bez ubiegania się o wizę muszą pomyśleć o tym, że jest taka opcja jak karta pobytu dla obcokrajowca (sporo więcej przeczytasz pod tym adresem). To niesłychanie przydatny dokument – (wiza do indii), powinniśmy, więc wziąć go pod rozwagę. Nie należy skreślać możliwości życia w Polsce, gdy posiadamy potrzebne dokumenty, czyli paszport oraz drugi dokument potwierdzający tożsamość, to możemy ubiegać się o taką kartę.

perspektywa - firma
Autor: Ministerio de Cultura de la Nación Argentina
Źródło: http://www.flickr.com

Wyszukując prawidłowego prawnika niezaprzeczalnie należy najpierw zapytać znajomych i przyjaciół, albowiem może okazać się, że któreś z nich miało możliwość współdziałać w tym obszarze. W odmiennym przypadku oczywiście najprościej jest skorzystać z zasobów sieci www i osiągalnych w nim ocen oraz komentarzy.

Prawo - sprawy rozwodowe
Źródło: flickr.com

Istnieją przesłanki, dla których zezwolenie na pobyt stały w Polsce może zostać odebrane. Czy obcokrajowcowi, który otrzymał pozwolenie na pobyt stały w Polsce w wyniku zawarcia ślubu z osobą posiadającą polskie obywatelstwo, zagraża odebranie prawa do pobytu w sytuacji gdy mąż lub żona zechce rozwodu? Zważywszy na ilość wyszukiwanych w Internecie haseł „sprawy rozwodowe warszawa (po przejściu na stronę)”, rozwody są w Warszawie problemem, z którym prawnicy nierzadko mają do czynienia. Zgodnie z ustawą rozwód nie jest podstawą do cofnięcia pozwolenia na pobyt stały w Polsce, które zostało wcześniej przyznane cudzoziemcowi. przesłanką do odebrania zezwolenia na pobyt stały w Polsce może stać się wyjazd z Polski na okres dłuższy niż sześć lat. Mamy nadzieję, że, jeżeli jesteś obcokrajowcem, określenie „sprawy rozwodowe warszawa” stało się dla Ciebie jaśniejsze.

Jeśli chodzi o to kto może starać się by taki dokument otrzymać jak też jakie dokumenty złożyć należy, dobrze będzie zajrzeć do spisu oraz regulacji odpowiedniego dla miejscowości zamieszkania urzędu wojewódzkiego. Trzeba mieć na uwadze to, że tego typu przepisy od czasu do czasu ulegają zmianom dlatego dobrze jest upewnić się czy znamy akurat takie najbardziej aktualne. Ważne jest także złożenie całej dokumentacji przez obcokrajowca osobiście podczas swojego legalnego pobytu w Polsce. W innym razie nie można liczyć na pozytywny wynik decyzji. Prócz tego możemy mieć również kłopoty związane z nielegalnym pobytem w naszym kraju.